Se menține ostilitatea PSD față de pensionarii grupei I condiții deosebite/speciale de muncă
De mai mult timp este evidentă atitudinea de ură a PSD față de pensionarii care și-au desfășurat activitatea în condiții grele de muncă. Asta, dacă ne aducem aminte, în primul rând, de Legea 192/2015 „violată” de către guvernul PSD-ALDE care, în mod voit, tacit și iresponsabil, a emis HG 291/05.05.2017 care modifica stagiile complete de cotizare, utilizate la determinarea punctajului anual, de la data pensionarii, respectiv de la stagii de cotizare de 20 ani la stagii de cotizare între 30–35 ani.
Niciodată vreun specialist în domeniul pensiilor nu a explicat „cap-coadă” ce s-a întâmplat în realitate cu Legea 192/2015 care trebuia aplicată, conform prevederilor, în termen de 24 luni, cu drepturile ce se cuvin și se plătesc cu data de 1 ianuarie 2016.
Trecând cele 24 luni, perioadă în care legea nu s-a aplicat, începând cu anul 2018, cei pensionați înainte de 01.01.2011 și-au căutat dreptatea în instanțele de judecată. Hotărârile a fost câștigate de pensionarii reclamanți, hotărâri ce obliga casele de pensii să emită decizii de recalculare a drepturilor de pensie prin care să acorde majorarea cu 50% a punctajelor anuale realizate pentru întreaga perioada de activitate desfășurată în locuri de muncă grupa I/condiții speciale, să determine punctajul mediu anual cu utilizarea stagiului complet de cotizare de 20 ani și să plătească reclamanților diferențele de pensie începând cu data de 01.01.2016.
Aflându-se într-o situația perdantă, guvernul a apelat la intervenția politicului în actul de justiție prin înscrisul semnat de către ministrul Justiției, dl.Tudorel Toader, și trimis președinților Curților de Apel si Tribunalelor prin care „recomanda” acestora să țină seamă de impactul bugetar creat de hotărârile judecătorești.
În urma intervenției politice în justiție, a apărut Decizia nr. 69/2018 a ICCJ, care prin interpretarea dată de art. 169 *1 au fost respinse acțiunile pensionarilor cărora trebuia să li se acorde drepturile legale prin plata diferențelor de pensie începând cu data de 01.01.2016.
Situația penibilă în care se aflau cei de la guvernare, i-a determinat să „dreagă” busuiocul prin apariția amăgitoarei Legii 221/2018 (un fel de „cârpeală” a Legii 192/2015) care aduce doar parțial recalculări reparatori pensionarilor nedreptățiți, fiind mai degrabă și un soi de răzbunare de a păcăli pensionarii prin neplata retroactivă a diferențelor de bani pentru 33 luni, respectiv de la 01.01 2016 până la 01.10.2018.
Nu greșesc să spun că Legea 221/2018 este amagitoare, având în vedere „grija” ca această lege să îsi înceteze valabilitatea odată cu aplicarea noii formule de calcul din Legea 127/2019, când nedreptatea continuă, prin mărirea stagiului de cotizare de la 20 ani (stagiu câștigat prin lege) la un stagiu de 25 ani, ducând la situația în care singurii pensionari care NU vor beneficia de majorarea pensiilor vor fi cei care au lucrat în grupa I/condiții speciale.
Aflându-se în prezent din nou la guvernare, PSD își menține poziția ostilă față de această categorie de pensionari prin impozitarea pensiilor de două ori, respectiv o impozitare de 10% a pensiilor ce depășesc 2000 lei, iar a doua impozitare, tot cu 10%, asupra sumei ce depășește 4000 lei. Spun acest lucru pentru că pensiile pe bază de contribuție, ce depășesc această sumă, sunt în majoritate a celor care și-au desfășurat activitatea în condiții grele de muncă.
De fiecare dată când este vorba despre această categorie de pensionari, atitudinea dușmănoasă a PSD este clară, dovadă fiind faptul că, recent, a fost singurul partid, care potrivit rezultatului votului la Senat, a votat ÎMPOTRIVA unei inițiative legislative care prevede, printre altele, luarea în calculul pensiei a veniturilor brute cât și perioada muncii în condiții deosebite/speciale până la ultima zi de lucru în aceste condiții, nu doar an întreg, pentru care s-au plătit contribuții.
Evidența celor arătate confirmă cu certitudine faptul că socialilor democrați de la guvernare li s-a pus „pata” pe pensiile contributive a celor care și-au desfășurat activitatea în condiții speciale de muncă. A nu se confunda cu pensii speciale, așa cum afirma cu ceva timp în urmă dl. Budăi Marius.
Petre Lungoci
https://www.facebook.com/DanVilceanu.ro/videos/ministrul-bud%C4%83i-crede-c%C4%83-minerii-au-pensii-speciale/744153019353599/