Sfaturi privind alegerea hotei perfecte pentru bucătărie
Dacă îți place să gătești diferite preparate gustoase, să încerci tot felul de rețete noi, ai nevoie ca bucătăria ta să fie corespunzător echipată, pentru a-ți ușura munca. Asta înseamnă, printre altele, că trebuie să te asiguri că atât aragazul, cât și hota montată deasupra ei funcționează cum trebuie.
Și pentru că tot am pomenit de hotă, probabil știi deja că o ventilare inadecvată poate conduce la deteriorarea accelerată a bucătăriei, deoarece petele de grăsime pot ajunge în locuri greu de curățat, iar neplăcerile provocate de mirosuri, aburi sau fum pot afecta aerul din casă. Ceea ce înseamnă că dacă gătești mult sau des, ai nevoie de o hotă performantă, potrivită stilului tău de gătit, dar și bucătăriei tale.
Dacă vrei să achiziționezi o astfel de hotă, dar nu ai în prezent toți banii necesari pentru achiziție, solicită un credit de nevoi personale și fă rost de suma care îți lipsește. Poți folosi un calculator credit nevoi personalepentru a afla mai multe detalii despre creditul dorit.
În continuare, hai să vedem cum alegi hota potrivită bucătăriei tale!
Când vine vorba de alegerea unei hote, trebuie să ții cont de o serie de factori pentru ca acest aparat să se adapteze perfect nevoilor tale și ale bucătăriei.
Dimensiuni
Există hote de diferite dimensiuni, care pot varia de la 40 cm la 120 cm. Alege-o întotdeauna în funcție de dimensiunea plitei. Puterea de absorbție a unei hote de 40 cm, de exemplu, nu te va mulțumi dacă plita ta măsoară 90 cm.
Este indicat ca hota să fie un pic mai mare decât plita, deși există sisteme de absorbție perimetrală care absorb foarte bine. Deci, este mai bine să măsori plita și să alegi o hotă cu 20 cm mai lată, cu câte 10 cm pe fiecare parte.
Putere
Pentru a alege puterea necesară, poți face un calcul foarte simplu. Puterea se calculează prin măsurarea metrilor pătrați ai bucătăriei în înălțime pentru a obține metri cubi, iar rezultatul se înmulțește cu 12, deoarece în conformitate cu standardele sanitare, 12 cicluri de înlocuire a aerului trebuie să aibă loc într-o oră. Dacă gătești pe o insulă sau în spații deschise, acesta trebuie înmulțit cu 15.
De exemplu, dacă ai o bucătărie de 15 metri pătrați și o înălțime de 2 metri până la tavan, ai avea 30 metri cubi pe care, la rândul lor, trebuie să-i înmulțești cu 12, rezultând 360 m3/h. În cazul în care hota este montată deasupra unei insule, rezultatul este 450 m3/h.
Aceste informații sunt importante pentru a te asigura că alegi o hotă pe care să nu o folosești de fiecare dată la putere maximă. În acest fel, nivelul de zgomot va fi mai redus, iar aparatul mai eficient energetic.
Nivel de zgomot
Cel mai scăzut nivel de zgomot perceput de oameni este de 35dB. Dar la capacitate medie, o hotă poate atinge 55 până la 60 dB, măsurătoare considerată confortabilă. Cu toate acestea, majoritatea hotelor sunt considerate zgomotoase deoarece produc 70 dB sau mai mult. De aceea, este important să cauți o hotă cu cel mai mic zgomot posibil, între 35 și 60 dB.
Consum energetic
Consumul de energie este un factor important de luat în considerare atunci când alegi între mai multe modele. O hotă consumă de obicei aproximativ 0,12 kW/h, mult mai puțin decât alte electrocasnice, deci consumul este considerat scăzut. Dar, chiar și așa, este indicat să alegi un model cu eficiență energetică A, deoarece vei putea face economie de bani.
Înălțimea hotei
Dacă o montezi prea sus, performanța de aspirație nu va fi bună, dar dacă, dimpotrivă, o pui prea jos, vor fi aspirați doar vaporii centrali. Prin urmare, este important să ții cont de înălțime. Este indicat ca distanța dintre hotă și plită să fie de 65 cm sau, dacă plita e pe gaz, de 75 cm.
Motor hotă
Dacă folosești des bucătăria, este indicat să optezi pentru o hotă cu un motor blindat cu fier, nu cu plastic. În acest fel, grăsimea, praful și murdăria sunt împiedicate să intre în interior, protejând în continuare interiorul hotei. De asemenea, este important ca motorul să aibă mai multe viteze și o supapă de reținere care împiedică întoarcerea fumului și a mirosurilor în bucătărie. Cele mai utilizate modele au de obicei o putere de absorbție de până la 500 m3/h.
Tipuri de hote
Hotele pot fi împărțite în patru grupe mari, în funcție de design și amplasarea lor în bucătărie.
Hote convenționale
Hota convențională este cea mai economică și compactă variantă, fiind foarte practică în cazul apartamentelor mici, birouri sau locuințe secundare. Sunt dreptunghiulare și pot fi montate direct deasupra plitei de bucătărie, introduse sub o piesă de mobilier sau dulap. În plus, se adaptează cu ușurință tuturor tipurilor de bucătării datorită varietății mari de dimensiuni și stiluri.
Hote telescopice
Aceste tipuri de hote se remarcă prin faptul că sunt simplu de utilizat și foarte discrete. Au dimensiuni reduse care se potrivesc în spații mici și se adaptează oricărei piese de mobilier. Au o față detașabilă care poate fi scoasă la gătit și apoi pusă la loc.
Hote decorative
Hotele decorative au început să fie din ce în ce mai apreciate datorită designului lor. Există modele elegante, moderne, care se potrivesc cu mobilierul din bucătărie și cu stilul celorlalte electrocasnice folosite. Poți alege dintr-o gamă largă de modele, de la verticale la orizontale, din inox și sticlă transparentă, cu formă dreaptă sau curbate etc.
Hote insulare
Sunt o alternativă bună în cazul bucătăriilor în care plita se află în centrul încăperii, situată pe o insulă și departe de perete. Acest tip de hotă se instalează deasupra zonei de gătit și are o capacitate mare de absorbție.
Acum că știi cum să alegi hota potrivită pentru bucătăria ta, cercetează piața și alege modelul care îndeplinește toate criteriile necesare. Solicită un credit de nevoi personale dacă ai nevoie de o sumă suplimentară de bani cu care să-ți completezi bugetul și bucură-te gătit!