Şi polonezii au confirmat: E necesară eploatarea la Lonea şi Lupeni
Polonezii de la Glowny Instytut Gornictwa şi-au prezentat rezultatele studiului efectuat în cadrul ședinței Consiliului Tehnico – Economic al Compexului Energetic Hunedoara (CEH). Aceştia au confirmat în totalitate concluziile anterioare formulate de alte entităţi locale.
Aceştia atrag atenția asupra riscului legat de acumulările de gaz metan, de fenomenele de autoaprindere, de acumulările de apă, care se situează în zona de alertă cu un grad ridicat de pericol, ce impune diminuarea și gestionarea acestora cu prioritate.
“Din sinteza concluziilor prezentate de experții polonezi în cadrul ședinței Consiliului Tehnico – Economic, s-a desprins necesitatea imperativă a extragerii rezervelor de cărbune deschise precum și a celor pregătite, aflate în zona de influență a riscurilor, de la cele două exploatări miniere aflate în program de închidere, atrăgându–se în mod specific atenția că fenomenele de acumulare a gazului cu consecința autoaprinderii și a exploziilor se manifestă într-un ritm alert, datorită naturii zăcământului carbonifer specific bazinului carbonifer din Valea Jiului. (…) Studiul (n.r.) susține fără echivoc că scenariul <<nicio acțiune>> nu intră în discuție pentru programul de închidere a celor două exploatări miniere aflate sub incidența unui risc însemnat. Pentru diminuarea și înlăturarea pericolului, se recomandă extragerea cantităților de cărbune din rezervele deschise și pregătite într-un interval de timp care să corespundă gravității și amplorii riscurilor, perioada apreciată de specialiștii polonezi ca fiind optimă situându-se între 4 și 6 ani”, se arată într-o comunicare a CEH.
Studiul va fi făcut cunoscut Comisiei Europene și a DG Competition , iar repreyentanţii CEH vor propune măsuri, care ar putea include modificări legislative.
N.T.