Siegfried Mureșan: UE trebuie să decidă pentru mai multă sau mai puțină integrare
După votul britanicilor pentru Brexit, problema fundamentală a Uniunii Europene este să decidă în ce direcție dorește să se îndrepte, către mai multă ori mai puțină integrare, a subliniat, în timpul unei întâlniri cu un grup de ziariști, europarlamentarul român Siegfried Mureșan, membru în grupul Partidului Popular European (PPE).
“Întrebarea esențială este unde se află Europa acum, în ce direcție se îndreaptă, către mai multă integrare sau mai puțină integrare. Cred că este esențial să ascultăm oamenii și să găsim numitorul comun în sensul ca următorii pași în dezvoltarea Uniunii Europene să fie pași în urma cărora majoritatea cetățenilor din Uniunea Europeană, din toate țările Uniunii, să simtă că au de câștigat”, a apreciat Siegfried Mureșan.
În opinia sa,”de prea multe ori, mai ales în timpul crizei economice și financiare, a existat o percepție într-o anumită parte a Europei că trebuie să asumăm riscurile unei alte părți a Europei”. ”De exemplu, contribuabilii germani au considerat că ei trebuie să garanteze pentru pensiile grecilor, iar cetățenii greci au avut impresia că sunt salvate cu prioritate băncile franceze ori germane. Iar aceste percepții nu reflectă în mod necesar realitatea, pentru că, de fapt, fiecare țară din zona euro aflată în dificultate a fost ajutată de Uniunea Europeană: Grecia, Cipru, Irlanda, Portugalia, sistemul bancar spaniol, toate au fost ajutate. Deci solidaritatea funcționează în Uniunea Europeană, dar a existat această percepție că cineva a lăsat de la el pentru ca altcineva să beneficieze, este o percepție care există la nivelul oamenilor și trebuie să o luăm în serios. De aceea spun că în viitoarele evoluții ale Uniunii trebuie să existe ceva astfel încât majoritatea cetățenilor din Uniune, în toate statele, să simtă că au de câștigat”, a explicat eurodeputatul român.
El a mai subliniat că, la ora actuală, o preocupare a politicienilor europeni trebuie să fie ca populiștii să nu câștige teren, astfel încât să nu vedem și în alte țări ce am văzut în Marea Britanie, în opinia lui Mureșan, acesta fiind și motivul pentru care responsabilii de la Bruxelles sunt acum fermi în fața guvernului britanic.
Pe de altă parte, UE are nevoie și de reducerea birocrației, de mai multă transparență, trebuie să fie mai democratică în sensul implicării parlamentelor naționale, dar și la acest ultim capitol există diferențe între statele membre, întrucât Constituția unora oferă legislativului o influență puternică asupra executivului, a explicat în continuare eurodeputatul Mureșan.
În ceea ce privește situația Marii Britanii în perspectivă, Siegfried Mureșan a apreciat că pentru această țară consecințele părăsirii blocului comunitar vor fi diferite și mai severe comparativ cu cele pe care le vor avea de suportat celelalte 27 de state membre ale UE, remarcând evoluțiile de pe piețele financiare și devalorizarea lirei, dar a insistat că voința exprimată de britanici la referendumul din 23 iunie trebuie pusă în aplicare.
La fel ca responsabilii Comisiei Europene, Siegfried Mureșan a apreciat că articolul 50 din Tratatul de la Lisabona (care reglementează retragerea unui stat din UE) trebuie activat cât mai repede și s-a pronunțat împotriva oricăror negocieri cu Londra pentru un eventual nou acord prin care blocul comunitar să ofere Marii Britanii concesii suplimentare față de cele convenite în luna februarie.
Totuși, eurodeputatul român consideră că decizia premierului David Cameron de a nu activa imediat acest articol previne o ieșire dezordonată a Regatului Unit din UE, însă este obligația acestuia să facă un asemenea demers. Referindu-se tot la Cameron, care în campania premergătoare referendumului din 23 iunie a susținut rămânerea Marii Britanii în UE, Siegfried Mureșan a estimat că acesta și-a pierdut credibilitatea în fața interlocutorilor europeni, întrucât, în ultimii zece ani, el a tot vorbit despre lipsurile proiectului european.
N.T.