”Simt că USR-PLUS pot şi vor avea candidat la Președinție!”
Interviu cu sociologul Valentin Fulger.
Domnule profesor, ce s-a schimbat în România după alegerile europarlamentare?
Din păcate, schimbările în societate sunt lente pentru că trebuie să se pună de acord multe forţe în vederea schimbării propriu-zise. Între cauză şi efect există decalaje temporale uneori deosebit de mari. Deci între rezultatul referendumului, ca şi cauză, şi efectele produse de el vor mai trece poate luni de zile. Ce aş putea să spun cu siguranţă este că schimbul generaţiilor şi implicit al mentalităţilor a dus la schimbarea de scor în ultimele alegeri europarlamentare. Aceste alegeri confirmă transformarea societăţii româneşti, adoptarea la nivel aproape majoritar a unei alte atitudini faţă de vot şi faţă de cei pe care îi alegem. Aşteptările populaţiei, mai ales ale acelei părţi din ea care a votat anti-sistem, sunt deosebit de mari. Chiar dacă după momentul de derută apărut după aflarea rezultatelor PSD vrea să dea iluzia unei anumite reorganizări calea pe care a pornit-o este una cu sens unic: ori se transformă, ori dispare. Populaţia a văzut că votul contează, este entuziastă şi apreciez ca votul la prezidenţiale îl va depăşi pe cel de la europarlamentare.
Dar în județul Hunedoara s-a schimbat ceva?
Da, categoric da! În ciuda faptului că judeţul este câştigat de PSD. A apărut un nou jucător politic, mă refer aici la Alianţa USR-PLUS care a prins scoruri neaşteptat de mari inclusiv în oraşele Văii Jiului, dominate încă de PSD. O dominare despre care putem să vorbim. Spre deosebire de paradigma în care jucau PSD-PNL, cu trocurile pe care le-au practicat ani la rând în împărţirea zonelor de influenţă în vederea câştigării alegerilor de către un parlamentar sau un primar, USR-PLUS are un alt mod de acţiune care forţează PNL de acum încolo să joace curat peste tot, inclusiv în Valea Jiului. Deocamdată mă rezum la atât! Dar schimbările vor fi mari! Pe de altă parte, exceptând Valea Jiului, zonele urbane din judeţ au reconfirmat dominaţia PNL, dar şi ascensiunea USR-PLUS. Ca un fapt interesant aş dori să arăt că din experienţa pe care o am şi din ce am „citit” în sondaje la aceste alegeri europarlamentare, mare parte din electoratul ALDE a migrat către USR-PLUS. Dacă cu câteva luni şi chiar două săptămâni în urmă ALDE se plasa înaintea USR-PLUS, urmându-l pe Tăriceanu care era creditat la preşedinţie cu procente care se mişcau între 25-28%, imediat după preşedintele Iohannis, campania electorală a modificat rezultatele. USR-PLUS, au jucat mult în online şi au avut mesaje plasate direct pe receptor. Mesajele au fost plasate de către ei, nu de către televiziuni de partid care au practicat ani de zile un terorism informaţional asupra românilor. O manipulare grotescă pe care ar fi invidios şi Stalin…
A fost și referendum, iar acum Președintele caută soluții pentru punerea lui în aplicare. Se va reuși ceva? Sau va fi ca după referendumul cu Parlamentul de 300 de membri?
Am învăţat să nu mă mai entuziasmez uşor. Văd acum pe toate canalele media că un individ absolut scăpat de sub control,inclusiv al bunului simţ, şi mă refer aici la Tăriceanu, se opune multora dintre schimbări. Acest individ, de exemplu, a refuzat să se ridice în picioare când a venit Preşedintele, fiind atenţionat în prealabil de trei ori de către şefa protocolului de la Palatul Cotroceni. Asta ca precizare de context pentru a înţelege cine se pune cu spatele în uşă schimbărilor cerute de electorat… Indivizi obtuzi, care nu mai au procente care să le asigure intrarea în Parlament, se opun voinţei a milioane de oameni! Iar PSD apără acest repetent care a ajuns Preşedintele Senatului, cu doar 5% în legislatura trecută, parcă pentru a confirma pe faţă cârdăşia putredă în care se află. Din fericire pentru România, ambele tabere anti-europene şi anti-justiţie se află în degringoladă şi disoluţie. Preşedintele trebuie să fie ferm, să acţioneze rapid şi să aibă suportul PNL-USR-PLUS-PMP. Pe UDMR nu pariez, căci UDMR este partidul care cu ajutorul PSD a reuşit să treacă pragul electoral la aceste alegeri europarlamentare, cu voturile din sudul României. UDMR, alături de PSD şi ALDE, a făcut din Codul Penal al României o bătaie de joc. Şi implicit asupra populaţiei României.
Scrieţi constant in Jurnalul Văii Jiului și sunteți tot mai citit. Ce vă spune acest lucru?
Scriu în JVJ de la apariţia lui, atunci când era un proiect nou, o idee destul de firavă. Timpul a demonstrat că ideile promovate în JVJ au fost unele care au prins la cititori. Mă simt recunoscător celor care mă citesc şi acest lucru mă obligă să scriu în continuare. Mă bucur să aflu că rezonez cu mii de cititori la fiecare articol, că împreună formăm un public, o comunitate de idei. Şi pentru că discutăm de JVJ vreau să vă mulţumesc că mi-aţi oferit oportunitatea acestui minunat vehicul de transport al ideilor către ceilalţi!
Cum evaluaţi Valea Jiului cu un an înainte de alegerile locale?
Exact cum spuneam mai sus. Pe bază de sondaje şi totuşi predicţiile au fost stâlcite în privinţa ALDE şi USR-PLUS, existând aici o inversiune, un transfer de electorat de la ALDE la Alianţa 2020. Chiar Academia Română a comandat un sondaj în care rezulta o prezență la vot de 65%. Prin procedee specifice au reuşit să recalibreze prezenţa în jurul procentului de 50%. Prin urmare… este foarte greu să evaluez, mai ales cu un an înainte de alegerile locale. Ce pot spune este că trendul se va menţine, că USR-PLUS va creşte, dacă nu vor face greşeli care să irite electoratul şi să-i îndepărteze de el sau să-l arunce înapoi în nepăsare. Cu un USR-PLUS care creşte, PNL este nevoit să joace corect ceea ce va face ca PSD să piardă alegerile locale, posibil şi în cel mai mare fief al lor. De altfel, s-a dovedit ştiinţific că PSD este slab în fieful cu care se laudă. Dacă USR-PLUS vor marşa şi vor avea consultanţi adevăraţi vor rade unele localităţi din Valea Jiului.
Aveți în plan să sondați opinia publică din Valea Jiului în această vară?
Sunt un sociolog care a făcut muncă de teren de zeci de ani. Îmi place ce fac şi fac ştiinţific munca de teren. Dacă voi fi solicitat voi analiza Valea Jiului din punct de vedere electoral, şi chiar tot judeţul. Ştiu şi pot să fac acest lucru!
Închei cu o întrebare de politică națională. Cum credeți că vor arăta alegerile de la toamnă? Cine va fi în Turul II? Cine va câștiga?
Domnule Taşcă, Sociologia ne spune pe bază de experienţă că atunci când privim imaginea trebuie să luăm în calcul variabilele care o compun. USR-PLUS este cea mai nouă variabilă şi nu una oarecare, ci de forţă! Dovada afirmaţiei mele? Fără USR-PLUS, PNL ar fi avut un scor uriaş în faţa PSD. Pe acest raţionament pot spune cu siguranţă că fără un candidat la Preşedinţie din partea USR-PLUS, actualul preşedinte ar fi câştigat din primul tur împotriva unor candidaţi din PSD sau de aiurea. Acum lucrurile se complică! Simt că USR-PLUS pot şi vor avea candidat la Președinție! O fac ca să-şi arate forţa, să arate că PNL este pentru ei „de bătut”…Şi mai vor ceva: să negocieze de la egal la egal! Prin urmare… jocurile sunt deschise iar cel care împarte cărţile este USR-PLUS! Dacă nu vor greşi…
A consemnat Nicu Tașcă