Sindromul finanțistului
Liberalii hunedoreni și-au ales șeful. Respectând sindromul finanțistului, desigur.
Adică, fiecare partid cu sindromul lui, nu?
Liberalii o știu pe a lor. În vremuri de criză o dau pe finanțiști. Așa au făcut-o la începutul anilor 2000, când l-au înscăunat președinte, satisfăcându-i și toate capriciile, pe Theodor Stolojan. E drept că la Hunedoara până și sindromul a ajuns mai greu, doar în 2017, și aici a fost înscăunat un finanțist.
Istoria se repetă, semn că sindromul e serios, ascensiunea fulminantă în PNL fiindu-i caracteristică și lui Lucian Heiuș, așa cum acum mulți-mulți ani i-a fost carateristică lui Stolojan, dar în spațiul public.
Și nu știu, zău, dacă e un lucru bun.
Despre moment, ce să mai spun. PNL Hunedoara e într-o criză profundă de multă vreme, reușind contraperformanțe extrordinare. A pierdut mult și a pierdut rău. Speranțele se îndreaptă acum spre finanțist, căruia îi vor seconda Marcel Goia și Adrian David, primul un primar de succes în Hațeg.
Succesul lui Heiuș nu este deloc unul răsunător. Dimpotrivă. Deși a avut un contracandidat de nivel mic, un primar de comună – Ovidiu Furdui- elitistul (doar prin prisma meseriei de finanțist, care nu e accesibilă oricui) președinte nu a câștigat deloc detașat, deși se putea și mai strâns.
De aici pot rezulta două previziuni. Fie va fi un președinte de fațadă, iar puterea le va reveni celor doi prim-vicepreședinți, neavând o susținere prea bună din partea partidului. Scenariul este plauzibil, mai ales că este venit din fostul PDL, ceea ce nu-l face prea digerabil de membrii PNL cu state vechi. Dacă lucrurile vor sta așa, atunci cea mai mare autoritate o va avea primarul Goia, fiind conducătorul cu autoritatea vechiului partid.
Fie Heiuș va încerca să exercite puterea, trecând peste toate cele enumerate mai sus. Și să construiască ceva. Ceva nou și ceva serios. Fiind și deputat, nu-i va fi prea simplu, dar așa cum am spus mai spus, are și ajutoare. Nu se știe încă ce pozitie va avea Furdui, ceea ce e de luat în calcul.
În acest moment, lucrurile sunt absolut neclare. Deși în opoziție față de un PSD dominant și total necomunicativ, PNL nu s-a grăbit să umple golul de comunicare. Iar Heiuș e orice, numai un comunicator strălucit nu. Prin urmare, va fi destul de complicat. Chiar foarte complicat. Mai ales că liberalii hunedoreni nu mai sunt de mult ”updatați” la cerințele noi ale politicii. Și mă refer la atragerea în partid a unor oameni credibili, a unor oameni serioși.
Se constată de mult o îmbâcsire și o ciolăneală la care iau parte aceeiași oameni. Iar acest cerc vicios ar trebui spart. Va avea Heiuș forța asta? Îl va bloca fostul său contracandidat, Ovidiu Furdui? Sunt multe chestiuni la care doar timpul și Heiuș & Co. vor putea răspunde.
Dincolo de toate aceste necunoscute, se remarcă totuși plecarea cu coada între picioare a lui Florin Roman, cel care se vedea împărat peste PNL Hunedoara. Mentalitatea sa primitivă de vătaf nu pare să fi ajutat deloc PNL-ul, chiar dacă omul era destul de agresiv, atât în exterior, cât mai ales în interior. Iar pentru asta, Heiuș ar trebui să-i dea cel puțin o masă lui Mihai Voicu, care a schimbat statutul și astfel a putut ajunge el în frunte.
Nu prea e timp de chefuri, deși e destul de clar că au fost.
Primul examen electoral, care are șanse uriașe să fie și prima înfrângere, se apropie vertiginos. Este vorba despre alegerile pentru funcția de primar al Lupeniului, unde Cristi Roșu este declarat absent din peisaj. Total.
Acum că alegerile s-au terminat, se apucă cineva și de treabă, totuși?
Nicu Tașcă