Statul îi impută Complexului Energetic Valea Jiului penalități de neîndeplinire a obligației de achiziție de certificate CO2 de peste 100 milioane lei
Administrația Fondului de Mediu (AFM) din cadrul ministerului de resort îi impută companiei de stat Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ), penalități de neîndeplinire a obligației UE de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pentru energia fosilă produsă la Paroșeni în 2023, în sumă de peste 100 milioane lei, scrie Profit.ro.
CEVJ este cel care a preluat în toamna lui 2023, prin dare în plată contra ștergerii unor datorii bugetare, Termocentrala Paroșeni și exploatările de huilă Lonea, Lupeni, Vulcan și Livezeni de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH), aflat de mulți ani în insolvență și sortit falimentului.
În octombrie 2024, AFM i-a emis CEVJ decizie de impunere de 114,4 milioane lei, reprezentând penalități pentru neachiziția de certificate CO2 aferente producției de electricitate din 2023. Acestea ar fi trebuit cumpărate până pe 30 aprilie 2024. Penalitățile sunt în cuantum de 100 euro/certificat neachiziționat. Prețul unui certificat ca atare, care taxează 1 tonă de emisii CO2 din producția de energie fosilă, este în prezent în jur de 80 euro/bucata pe piețele UE. Însă CEVJ a contestat decizia de impunere în instanță, arătând că activele Complexului Energetic Hunedoara, inclusiv termocentrala Paroșeni, i-au fost transferate doar în octombrie 2023 și că legislația în vigoare prevede că obligațiile de plată născute până la data transferului rămân în sarcina societății insolvente, potrivit datelor din dosar.
Deocamdată, judecătorii au suspendat executarea deciziei de impunere, cu posibilitate de recurs pentru AFM, fiind în continuare pe rol procesul în care CEVJ cere anularea acesteia. Suma imputată, de 114,3 milioane lei, reprezintă aproape dublul cifrei de afaceri realizate de CEVJ în prima jumătate a anului trecut, de 58,4 milioane lei, reprezentând încasări din activitatea proprie. Veniturile totale ale companiei în S1 2024 s-au ridicat la 258,8 milioane lei, însă numai grație subvențiilor de exploatare aferente ajutorului de stat acordat CEVJ, de aproape 198 milioane lei, care însă nu pot fi cheltuite pe certificate CO2, conform legislației.
CEVJ a terminat semestrul cu profit net minuscul, de 6.865 lei, și peste 2.000 de salariați.
Tabelul definitiv de creanțe al insolventului CEH include datorii de aproape 3 miliarde lei față de AFM (peste 62% din total). În 2023, anul vizat de decizia de impunere de 114,4 milioane lei a AFM față de CEVJ, Hunedoara a avut venituri totale de aproape 537 milioane lei (din care încasări proprii de numai 96,2 milioane lei) și pierderi de peste 951 milioane lei. CEVJ se judecă cu ANAF și pentru plățile compensatorii primite de foștii salariații concediați în perioada 2016-2021, după cum a relatat Profit.ro.
Comisia Europeană a aprobat în noiembrie anul trecut un ajutor de stat României în valoare totală de aproape 4 miliarde de lei, care va fi acordat CEVJ până în 2032, anul în care producția de energie pe huilă de la Paroșeni și extracția de cărbune de la Lonea, Lupeni, Vulcan și Livezeni trebuie să ia sfârșit.
Citește articolul integral aici