Ştie cineva cât mai e pană la alegeri?
Am criticat mult, de-a lungul anilor, modul în care se face politică în România. Şi pare că am avut dreptate.
Când însă coborâm la nivelul judeţului Hunerdoara sau chiar al Văii Jiului, lucrurile par şi mai slabe. Adică inexistente.
Deşi îmi pare destul de evident, am intrat în ultimul an de mandat al aleşilor locali. Aţi auzit ceva? Pe undeva?
Nimic. Ca pământul, vorba cuiva.
Nici din partea celor care exercită puterea şi – culmea – nici din partea celor care se autointitulează Opoziţie.
Dacă vreţi, e a 1575-a dovadă că la noi politica se face mai mult subteran şi mai puţin la suprafaţă. Cel puţin în mintea unora.
La nivelul consiliilor judeţene, unde nu mai există un baron înscăunat, lucrurile nu mai par aşa simple. Taxa de protecţie plătită de Viorica Dăncilă pentru a se înscăuna noul Lider Maximo al PSD pare să fi schimbat ecuaţia politică în unele judeţe. Sunt judeţe, printre care şi Hunedoara, în care partidele nu au lideri pregătiţi pentru alegerea uninominală.
Iar gongul ultimului an a bătut de ceva vrerme. Cu toate astea…. Nu se vede nimic.
La nivelul oraşelor, unii primari au mandate dezastruoase pe toate planurile, dar nu sunt neliniştiţi. Chiar deloc.
Ba chiar nici votul din 26 mai nu le dă vreo emoţie. Pentru a înţelege mesajul transmis în 26 mai e nevoie de minte. Ei nu au şi cred că nici nu le trebuie.
Calculul lor e cinic și simplu. Fiind tot dintr-un singur tur, alegerile nu se câştigă, ci se cumpără.
Vot cu vot. Aproape că le ajung cei pe care i-au angajat în primării pe şpăgi sau servicii de altă natură şi familiile lor.
Dar, totuşi, pentru oarecare siguranţă, mai fac şi mici (foarte mici) favoruri către unii cetăţeni. Să fie acolo. Să dea bine. Un procent bun dă bine la imagine, unul mic dă mai rău. Nu te poţi lăuda nici printre colegii de partid. Beneficiile directe şi privilegiile (legale şi ilegale) nu sunt legate, însă, de procente.
În partea Opoziţiei, liniştea e mormântală de mult timp. Se mai poartă din când în când şi doar în anumite oraşe mici furtuni într-un pahar cu apă, exclusiv pe Facebook. Şi cam atât. Nicidecum ceva serios, ceva consistent.
Inexistenţa şi inconsistenţa Opoziţiei i-a încurajat pe politicienii Puterii să îşi scadă pulsul până la nivelul subzistenţei politice. De aceea au şi ajuns oraşele să arate în halul în care arată, de aceea şi viata politică şi publică este de nivelul unui cartier mărginaş dintr-un oraş mai mare.
Până la urmă şi inactivitatea ei a dus la moartea socială a comunităţilor, fără a fi cea mai importantă cauză, dar totuşi printre cele principale.
Toată lumea pare mulţumită de ceea ce există şi aşteaptă să le facă altcineva strategia, dacă se poate chiar şi treaba. Numai că, tot aşteptând unii după alţii, nimeni nu face nimic. Iar ceasul electoral ticăie mai ceva ca şi cronometrul unei bombe.
Iar intrebarea mea cred ca e legitimă. Ştie cineva cât mai e până la alegeri?
Cel mai probabil răspunsul e negativ. Ba chiar nici nu-i prea interesează.
Nicu Tașcă