Stradă, şcoală şi spital
Debutul campaniei electorale a redeschis seria dezbaterilor televizate pe tema administraţiei locale. Este momentul în care se discută serios despre ce poate şi ce trebuie să facă o administraţie publică locală.
Invariabil, exigenţele cetăţenilor se învârt în jurul unei expresii care tinde să devină marcă înregistrată. ”Stradă, şcoală şi spital” este sitagma care defineşte pe scurt toate nevoile importante ale unei comunităţi. Şi aş spune că, depinde de soluţiile şi credibilitatea pe care candidaţii o au pe aceste subiecte. Aici se tranşează totul. Va fi însă şi o discuţie politică şi de filozofie politică. Ea se va purta împreună cu cea aşa-zis tehnică.
De fapt, se mai dovedeşte încă o dată cât de găunoasă este peredeaua de fum a politrucilor: ”La primărie, se face administraţie, nu politică”. De fapt, ei folosesc steagul politic doar atunci când le convine. În rest ei fac ”administraţie”.
Ce vrăjeală!
Probabil, în numele administraţiei se plimbă de la un partid la altul, de dragul cetăţenilor, nu pentru buzunarul lor şi al acoliţilor lor.
Şi tot pentru a face administraţie îi primesc cu braţele deschise şi liderii partidelor. Este, de fapt, o aritmetică simplă cea care se practică în partide. Îi interesează doar câţi primari, câţi consilieri şi câţi deputaţi au în rândurile lor. Iar acestea au o foarte mică legătură cu sintagma ”stradă, şcoală şi spital”.
Cred cu tărie că politica şi administraţia nu pot fi separate în mod onest, ci doar în scop propagandistic. Viziunea politică prinde viaţă doar în administraţie, în cadrul unei guvernări locale sau naţionale. Restul e gargară politică ieftină.
Şi politică nu înseamnă neapărat partide, unanimităţi şi frăţii penibile în consiliile locale, aşa cum am văzut, cel puţin în ultimii patru ani, în Petroşani. Politica este despre viaţa cetăţii, despre democraţie, despre guvernarea oamenilor de către oameni şi pentru oameni, vorba lui Thomas Jefferson, autorul Declaraţiei de Independenţă a Statelor Unite ale Americii. Iar politica cuprinde invariabil atât strada, cât şi şcoala, dar mai ales spitalul, unde se pare că noi românii avem probleme uriaşe.
Iar campania electorală este momentul prielnic să vorbim despre asta, la fel cum orice alt moment este la fel de bun. Trebuie, însă, totodată să înţelegem şi cine sunt şi care este filozofia politică (asta în cazul în care ştiu ce e) a candidaţilor. Deşi este important să ştii mecanismele şi ce înseamnă fiecare element al administraţiei, este cel puţin la fel de important care este calitatea umană a candidatului, modul în care vede viaţa şi relaţionarea sa cu cetăţeanul şi sistemul public.
Abia când acest întreg a fost dezvăluit cu totul îi putem alege pe cei mai buni pentru a ne reprezenta. Fiţi, aşadar, cu ochii pe candidaţi şi nu vă lăsaţi atraşi în fumigenele unora! Urmăriţi-i în tot ce fac. Şi când vorbesc despre comunitate, dar şi când vorbesc despre ei şi despre relaţia lor cu societatea.