”Tinerii trebuie învățați ce este democrația”
Europarlamentarul Iuliu Winkler susține că politicienii trebuie să înțeleagă că pentru țara noastră nu există o altă alternativă, decât Uniunea Europeană. Și prin urmare, să vorbească mai mult despre ea în termeni favorabili, mai ales după ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din Franța.
”În ultima vreme, am constat că parcă politicienii noștri evită să vorbească despre UE, parcă le este rușine, sau vorbesc doar în termeni negativi sau naționaliști despre UE”, a spus Winkler. El a adăugat că, în acest context, câștigarea alegerilor prezidențiale în Franța de către Emmanuel Macron ar trebui să fie o lecție. ”De ziua sa, Europa a beneficiat de un cadou foarte frumos din partea alegătorilor francezi. (…) Este o lecție importantă pentru clasa politică din România. (…) Se pot câștiga alegeri cu valorile europene, cu drapelul UE în mână, vorbind de bine UE. Se pot câștiga alegeri crezând în viitorul UE. Se pot câștiga alegeri afirmând importanța relației transatlantice și a NATO și delimitându-te de relația de rusofilie activă, devenită tradițională pentru clasa politică franceză ”, a precizat deputatul european.
Potrivit acestuia, în România ar trebui să se vorbească mai mult despre UE și nu doar despre beneficii în termeni economici, ci și despre valorile europene. ”UE nu este doar o piață liberă, doar un acord comercial. UE este o uniune de valori. Trebuie să vorbim despre democrație, despre libertatea cuvântului, despre demnitatea umană, despre faptul că aceste lucruri nu sunt de la sine înțelese, ci ele trebuie apărate. (…) Trebuie, în primul rând, tinerii învățați ce înseamnă democrația”, a mai declarat Iuliu Winkler.
În context, deputatul european și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că, potrivit unui sondaj YouGov publicat în urmă cu câteva zile, peste jumătate din tinerii între 16 și 26 de ani nu au încredere în democrație și refuză ideea că democrația reprezintă cea mai bună formă de guvernare. În același timp, peste trei sferturi din tinerii europeni consideră că UE este o construcție economică și nu consideră că UE ar avea valori culturale comune. Studiul a fost realizat pe 6.000 de respondenți din 7 țări europene, respectiv Franța, Germania, Spania, Polonia, Grecia, Italia și Marea Britanie.
N.T.