Umblatul cu fofârlica
Numai că nu plânge când vorbește cu atâta compasiune despre „grija pentru părinții și bunicii noștri”, expresie pe care o exprimă ori de câte ori apare în spațiul public. Ați ghicit !!! Nici nu era greu, pentru că nu putea fi vorba despre altcineva decât despre domnul Budăi Marius, ministrul Muncii și Justiției Sociale.
Cu ceva timp în urmă, mai precis la data de 11 aprilie 2018, într-o emisiune a unei televiziuni manipulatoare, iată ce spunea dl.Budăi Marius (pe când nu era ministru și îl durea la „bască” de părinții și bunicii noștri) „de-a lungul timpului tot s-au făcut tot felul de intervenții asupra unei legi și s-au creat breșe speciale : pensii speciale pentru cei de la mină, pensiile speciale pentru Mittal Galați, pensie specială pentru știu eu ce …asta e izvorul problemei, aici este” .
Dacă nu ar fi ridicol, ar fi trist să faci asemenea confuzii din necunoaștere sau alte motive, după care să ajungi ministru.
Una e pensie specială (de care beneficiază și Budăi Marius) care nu rezultă din contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat și alta e pensie obținută din munca prestată în condiții speciale pe baza contribuției la bugetul asigurărilor sociale de stat, așa cum sunt și pensiile minerilor a căror contribuții sunt mult mai mari decât contribuțiile celorlalte categorii de pensionari.
Tot dl. Budăi Marius, în desele intervenții din cadrul unor emisiuni TV, ne tot spunea că anual nu înseamnă 1 ianuarie, fără a lămuri problema. Sigur, așa este, anual nu înseamnă 1 ianuarie, dar dacă pensiile se ajustau în fiecare an la 1 ianuarie asta înseamnă că anual la această dată pensiile trebuie ajustate. Ori despre asta era vorba, dar domnul ministru, prin abilitatea sa, se face că nu înțelege și amestecă lucrurile.
Dorința arzătoare a guvernului PSD-ALDE de a schimba data de 1 ianuarie, când se indexau anual pensiile, nu a fost posibilă din motivul că intrarea la guvernare (1 ianuarie 2017) s-a suprapus cu indexarea pensiilor potrivit art. 102 din legea 263/2010.
Mințile înfierbântate ale Puterii nu s-au lăsat și pentru a-și realiza cât mai repede scopul, (modificarea datei de 1 ianuarie când se făcea anual indexarea pensiilor) la 1 iulie 2017 au adăugat 50 lei la valoarea punctului de pensie pentru ca în anul 2018 majorarea pensiilor să se producă la 1 iulie, asta însemnând o întârziere de șase luni față de 1 ianuarie 2018 conform art. 102 din legea 263/2010, lege în vigoare.
Prin interpretări aducătoare de merite guvernului, această majorare este explicată de către ministrul Budăi Marius, ca fiind „o majorare în avans, în beneficiul pensionarilor”. Păi, despre ce avans și beneficiu este vorba când în loc de 1 ianuarie 2018 majorarea pensiilor s-a făcut la 1 iulie 2018. Mai mult de atât, în campania electorală PSD-ALDE nu au condiționat faptul că adausurile promise vor anula aplicarea art. 102 din legea 263/2010, aspect controversat, dezbătut în societate.
Este evident că schimbarea datei de la 1 ianuarie la 1 iulie, este în legătură cu alegerile prezidențiale din 2019.
Pentru că 1 iulie 2019, data la care trebuia făcută majorarea pensiilor, nu prea corespundea scopului, cei de la putere au decis să schimbe data cu 1 septembrie 2019, asta pentru că este mai apropiată de noiembrie 2019 când au loc alegerile prezidențiale, fără a ține cont că la 1 septembrie nu mai poate fi vorba de o indexare anuală a pensiilor.
Cuvântul anual, pentru a se lămuri și domnul Budăi Marius, se definește : care corespunde unui an, în interiorul a 12 luni și nu a 14 luni.
Umblatul cu fofârlica se regăsește și în păcăleala cu Legea 192/2015, lege „violată” de HG. 291/2017 prin care pensionarii grupelor de muncă I/II au fost văduviți de diferența de bani aferentă celor 33 luni (intervalul 01.01.2016-01.10.2018) situație despre care ministrul muncii tace. Știe dumnealui de ce tace, dar și noi știm !
De asemenea, ministrul muncii se eschivează de a recunoaște adevărul privind șmecheria făcută cu legea 221/2018 asupra pensionarilor grupei I/condiții speciale de muncă, pe care îi amăgește până în septembrie 2021 când această lege nu va mai fi valabilă prin aplicarea noii formule de calcul. Și această situație se încadreză tot la umblatul cu fofârlica.
Față de cele arătate, se împune întrebarea : domnule Budăi Marius, cum rămâne cu expresia „grija pentru părinții și bunicii noștri” pe care o folosiți cu atâta patimă, de când sunteți ministru, ori de câte ori apăreți în spațiul public ?
P.S. Având în vedere tematica articolului, ar fi corect ca domnul ministru, în afară de răspunsul așteptat la întrebarea de mai sus, să arate unde crede că s-ar încadra în definiția expresiei „a umbla cu fofârlica” a cărei explicație, conform DEX, este: a face șmecherii, înșelăciuni, a încerca să înșele pe cineva, a avea o conduită nesinceră, a umbla cu șoalda, a se eschiva de la recunoașterea unui adevăr.
Petre Lungoci
Acest domn care a devenit ministru muncii, nu prea știe ce sunt pensiile speciale, confundându-le cu condiții speciale de muncă. Așa cum am precizat și în articol, repet, pensia specială (beneficiar fiind și dl.Budăi Marius) este un venit, care se oferă unor anumite categorii de cetățeni, fără a se respecta principiul contributivității. Aceșți cetățenii de rang superior, printre care se află și cetățeanul Budăi Marius, sunt mai presus decât legea, iau mai mult decât au contribuit la fondul social de pensii, bani alocați din taxele și impozitele bunului contribuabil. Pe de altă parte, cetățenii de rang mai mic, cei care iau pensii normale au o limită de care nu pot să treacă, indiferent cât de mult au contribuit la același fond. Cei aproximativ 100.000 de pensionari care au lucrat în grupele I/ II de muncă și care au ieșit la pensie în perioada 1990–31 decembrie 2010, având o contribuție mult mai mare decât alte categorii de pensionari au fost înșelați și li s-au furat banii depuși la fondul social de pensii. Nu a fost suficient această înșelăciune, ea va continua odată cu aplicarea noii formule de calcul, bineînțeles tot prin voința guvernului PSD-ALDE.