Universitatea din Petroșani va avea un protocol de colaborare cu Universitatea din Atacama
Internaționalizarea universităților din România este un demers complicat, dar necesar. Globalizarea face ca oameni de diverse naționalități să plece la studii în alte țări, ba chiar pe alte continente și să-și desfășoare activitatea în întreaga lume.
Așa se face că, Universitatea din Petroșani va avea în curând un protocol de colaborare cu cu Universitatea din Atacama și dorește să se promoveze și pe alte continente, între care și America Latină.

”Încercăm de câțiva ani ca prin ambasadele noastre și serviciile consulare să promovăm universitatea, în special în Asia, Africa și – mai nou – în America Latină. Am discutat la Ministerul Afacerilor Externe, la Direcția Generală Pentru America Latină și America Centrală și avem un sprijin mare și un interes de a promova universitatea acolo, pentru că activitatea minieră e dezvoltată și a în continuă dezvoltare, mai ales din cauza lipsei de resurse minerale. Spre exemplu în Chile, unde o să avem o colaborare mai solidă, avem în zona Atacama, la cea mai mare carieră de aur, argint, cupru și alte metale rare, 250 de români care lucrează – mulți ingineri minieri, geologi ș.a.m.d., care sunt foarte apreciați acolo și care au dus faima școlii de la Petroșani și a altor una-două școli din România. Am discutat cu ambasadorul nostru din Chile, a fost acolo, ne-a prezentat universitatea și acum suntem în faza de a încheia un protocol de colaborare cu Universitatea din Atacama. De asemenea, la minister am discut și cu ambasadoare Republicii Peru în România, care va veni la Petroșani ca să cunoască universitatea și noi vrem să le arătăm și alte oportunități. De asemenea, facem demersuri pentru Mexic, continuând pentru Argentina și Brazilia, care e mult mai mare”, a declarat rectorul Universității din Petroșani, Sorin Radu, pentru Jurnalul Văii Jiului.
Sursa citată arată că poate să le asigure stundenților, pe lângă un an pregătitor pentru învățarea limbii și condiții foarte bune de cazare.
”Ne preocupăm. Ei dacă vin și studiază la noi, pe lângă faptul că avem an pregătitor de limba română, avem și posibilitatea de a-i caza în condiții foarte bune, cheltuielile pe care ei le au aici sunt sub alte țări din Europa, iar taxele de școlarizare sunt sub cele din țările lor”, a mai spus Sorin Radu.
N.T.