Vă rugăm, faceți odată dreptate pensionarilor grupei I/condiții speciale de muncă !
Scrisoare deschisă, în atenția:
– Primului Ministru al României,
– Celor două comisii pentru muncă și protecție socială ale Parlamentului României,
– Ministrului Muncii și Protecției Sociale,
Vă rugăm, faceți odată dreptate pensionarilor grupei I/condiții
speciale de muncă !
În demersurile mele făcute public (timp de peste un an și jumătate, demersuri la care nu am primit niciun răspuns) privind lipsa de dreptate față de pensionarii grupei I/ condiții speciale de muncă, am arătat modul în care acești pensio-nari au ajuns bătaia de joc a celor care, în loc să le facă dreptate, se luptă cu ei în instanțele de judecată. Și asta, pentru că acești pensionari au îndrăznit să se împotrivească nedreptăților făcute de către cei care au condus cel mai contestat minister, care încalcă fără jenă legea, care culmea se mai numea și ministerul justiției sociale.
Nedreptățile la care sunt supuși beneficiarii Legii nr.192/2015 vor continua prin înșelătoarea Lege nr. 221/2018, un fel de cârpeală a Legii 192/2015, care aduce doar parțial recalculări reparatori prin neplata retroactivă a diferențelor de bani pentru 33 de luni, respectiv de la 01.01.2016 până la 01.10.2018.
Dar, nu numai atât, pentru că această Lege 221/2018 este mai degrabă o amăgire, un cadou „otrăvit” oferit până în septembrie 2021 când va deveni istorie odată cu aplicarea noii formule de calcul „inventată” pentru a scăpa de „povara” grupelor de muncă, vizând în special grupa I/ condiții speciale de muncă.
Despre nedreptatea ce urmează a se va face, din nou, pensionarilor grupei I/ condiții speciale de muncă, am să simulez mai jos o pensie calculată prin actuala formulă, cât și prin noua formulă de calcul.
Pensia calculată prin actuala formulă de calcul:
– 1 septembrie 2020 – 31 august 2021, ultima perioadă când se calculează pensiile prin actuala formulă de calcul
– puncte realizate, să zicem 60
– punctaj: 60:20(stagiul complet de cotizare) = 3
– valoarea punctului de pensie : 1775 lei
– pensia : 3 X 1775 = 5325 lei
Pensia calculată prin noua formulă de calcul:
– 1 septembrie 2021 – 31 decembrie 2021
–puncte realizate, aceleași, 60
–valoarea punctului de referință (v.p.r.) =75 și reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie (1875 lei) și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25
–pensia: 60 X 75 =4500 lei.
Se poate observa că pensia de 5325 lei calculată prin actuala formulă de calcul, pentru perioada 1 septembrie 2020-31 august 2021, când valoarea punctului de pensie va fi de 1775, este mai mare decât pensia de 4500 lei calculată prin noua formulă de calcul începând cu 1 septembrie 2021, când valoarea punctului de pensie crește la 1875 lei. Așadar, din septembrie 2021 singura categorie de pensionari cărora nu li se vor majora pensiile vor fi cei care și-au desfășurat activitatea în grupa I/ condiții speciale de muncă.
Păstrând actuala formulă de calcul, la 1 septembrie 2021, diferența este și mai mare, când valoarea punctului de pensie este estimat la 1875 lei, calculul pensiei ar fi următor:
– puncte realizate, aceleași, 60
– punctaj: 60: 20(stagiul complet de cotizare) = 3;
– valoarea punctului de pensie: 1875 lei;
– pensia : 3 X 1875 = 5625 lei.
Ministrul Muncii demis susține în continuare, sus și tare, că prin aplicarea noii formule de calcul se elimină toate inechitățile, dând exemplu pensiile a doi contribuitori, bărbat și femeie, care au lucrat în același birou, au același număr de puncte, dar pensiile lor sunt diferite pentru că stagiile de cotizare sunt diferite, adică pentru bărbat punctele au fost împărțite la 35, iar pentru femeie punctele au fost împărțite la 30. Sigur că pensiile vor deveni egale având numitorul comun de 25, mascat de valoarea punctului de referință (v.p.r.) obținut tot printr-o împărțire la 25.
Cele două pensii se pot obține în aceiași mărime și prin împărțirea directă a punctelor la 25, pentru ambii contribuitori, fără a mai fi necesar folosirea artificiului mascat (v.p.r.) care discriminează pe cei care au lucrat în grupa I/condiții speciale ! A nu se confunda condiții speciale cu pensii speciale, așa cum crede mi-nistrul demis al Muncii, Budăi Marius.
Așadar, pensiile celor care reprezintă cel mai mare procent din numărul pensionarilor, respectiv celor din categoria condiții normale de muncă, pot fi majorate prin împărțirea directă a numărului de puncte la 25 în loc de 30 sau 35 și se obține un punctaj mediu mai mare, care înmulțit cu valoarea punctului de pensie rezultă o majorare la fel ca și în cazul aplicării noii formule de calcul prin valoarea punctului de referință.
Este bine venită majorarea pensiilor prin micșorarea stagiilor de cotizare de la 35, 30 la 25, așa cum am arătat în varianta descrisă mai sus, dar este nelegal și nedrept mărirea stagiului de cotizare de la 20 la 25, mascat de v.p.r. din noua formulă de calcul, pentru pensionari grupei I/ condiții speciale de muncă, singura categorie de pensionari ale căror pensii se vor micșora, după care (potrivit pledoariei ministrului Muncii demis, Budăi Marius) să vii și să invoci amăgitoarea prevedere referitoare la situația în care în urma recalculării rezultă o pensie mai mică decât cea în plată, se menține pensia în plată.
Această nouă noțiune-valoare a punctului de referință (v.p.r.) este cauza inechităților-nedreptăților care continuă să existe, chiar și în ciuda faptului că tot Marius Budăi, criticând, într-o emisiune tv, pe cei care vor veni la guvernare, a scăpat fără să vrea „porumbelul” spunând : „dacă nu se majorează, nu înseamnă tot tăieri de venituri ???”.
Acestor zeci de mii de pensionari, în afară de faptul că nu sunt beneficiarii micșorării stagiilor de cotizare, așa cum se prevede în cazul celor din categoria condiții normale de lucru, nu li se păstrează nici stagiul de cotizare câștigat prin lege, mai mult de atât, li se mărește stagiul de cotizare, fără a se mai ține cont de condițiile grele în care au lucrat.
Așadar, indubitabil, utilizarea v.p.r.-ului din noua formulă de calcul („formulă pe care noi am reușit să o găsim”, sau „am inventat acest punct de referință – Lia Olguța Vasilescu) nu are alt scop decât acela de a elimina stagiul de cotizare al pensionarilor grupei I/condiții speciale de muncă.
Indexarea anuală a pensiilor, potrivit art. 86 (4) din Legea 127/2019 (noua lege a pensiilor) este ambiguă, asemănătoare cu cea introdusă de regimul Băsescu-Boc- Roberta Anastase prin art.102 din legea 263/2010, a dus la sărăcirea pensionarilor, generând interpretări în calculul pensiilor, modificându-le, în funcție de guvernul aflat la putere.
Tocmai de aceea (spre liniștea celor peste cinci milioane de pensionari) este necesară o simplă, sigură și precisă formulă de calcul stabilită prin înmulțirea punctajului mediu (înscris pe cuponul de pensie) cu valoarea punctului de pensie care trebuie să reprezinte un anumit procent, rezo-nabil, menționat în lege, dintr-un indicator și anume cel al salariului mediu brut real pe economie, situație în care s-ar evita interpretările privind majorarea anuală a pensiilor, în funcție de guvernul aflat la putere.
Cu speranța că voi primi un răspuns punctual față de cele prezentate, vă mulțumesc !
Cu considerație,
Petre Lungoci, membru al Asociației „Liga Pensionarilor Mineri Valea Jiului”
Oare, își va aduce aminte ?
https://www.facebook.com/sorin.nemes.9/videos/3123903511017607/