Vai, domnule Budăi, câtă „dibăcie” !
La România TV în emisiunea din 28.10.2019 moderată de doamna Crețulescu, s-a discutat printre altele și despre noua lege pensiilor. Printre invitați s-a aflat și domnul deputat Dan Vîlceanu care a făcut referire la faptul că aplicarea noii formule de calcul generează nedreptăți unor categorii de pensionari, mai precis celor care și-au desfășurat activitatea în grupa I, care vor pierde la pensie începând cu septembrie 2021.
La cele auzite, doamna Crețulescu, moderatoarea emisiunii, nemulțumită de cele auzite, a sărit ca și arsă, spunând „nu este adevărat”, continuând prin a gesticula cu mâinile și într-o stare de agitație striga la producător să aducă tabla la care îl invită pe domnul Vîlceanu „să ne explice dacă ne trombonește sau… ne trombonește”. https://www.facebook.com/sorin.nemes.9/videos/3097467030327922/
Demonstrația nu a fost greu de a fi înțeleasă, pentru nimeni, chiar, nici pentru moderatoarea emisiunii care, deși a recunoscut până la urmă, cu jumătate de gură, că demonstrația domnului Vîlceanu este adevărată, părea nemulțumită că a început să fie scos la iveală un adevăr care s-a dorit mereu, în toate emisiunile, să fie ascuns ori de câte ori cineva încercă să-l scoată la iveală.
Ca de obicei, la telefon, pe poziție de așteptare se afla ministrul demis al Muncii, care a fost invitat de către moderatoare să dea răspuns la cele susținute și demonstrate de domnul Vîlceanu. Domnul Budăi, cel întrebat, nu a dat răspunsul, motivând că nu se află în fața unui televizor, dar printr-o „dibăcie” debordantă, în stilu-i caracteristic, a amestecat lucrurile susținâd că toate pensiile se vor majora și nicio pensie nu va scădea, contrar demonstrație deputatului Vîlceanu.
Domnul Budăi, pentru a nu rămâne dator cu un răspuns corect care nu-l favoriza, a răspuns la cu totul altceva decât la ce a fost întrebat, făcând trimitere la dreptatea făcută acestor pensionari prin Legea 221/2018, fără a recunoaște că și această lege (o cârpeală a Legii 192/2015) este o amăgire, rămânând istorie din septembrie 2021. Cu alte cuvinte, întrebi despre mere și răspunsul îți vine cu privire la prune.
Mai mult de atât, ministrul demis susține în continuare sus și tare că prin aplicarea formulei de calcul se elimină toate inechitățile, dând ca exemplu pensiile a doi contribuitori, bărbat și femeie, care au lucrat în același birou, au același număr de puncte, dar pensiile lor sunt diferite pentru că stagiile de cotizare sunt diferite, adică pentru bărbat punctele au fost împărțite la 35, iar pentru femeie punctele au fost împărțite la 30. Sigur că pensiile vor deveni egale având numitorul comun de 25, mascat de valoarea punctului de referință obținut tot printr-o împărțire la 25.
Prin urmare cele două pensii se pot obține în aceiași mărime și prin împărțirea punctelor la 25, pentru ambii contribuitori, fără a mai fi necesar folosirea artificiului mascat (v.p.r.) care discriminează pe cei care au lucrat în grupa I condiții speciale! A nu se confunda condiții speciale cu pensii speciale, așa cum crede ministrul demis al muncii, Budăi Marius.
Și pentru a înțelege clar despre ce este vorba, am să redau mai jos, pe larg, demonstrația pe care a făcut-o domnul deputat Vîlceanu, bruiat de către unii invitați-manipulatori, unde am să simulez pensia unui contribuitor al grupei I/condiții speciale de muncă, calculată atât prin actuala formulă de calcul cât și prin noua formulă de calcul.
Luând în calcul cele 60 de puncte ale pensionarului, punctajul mediu anual este 3, obținut prin împărțirea numărului de puncte realizate la stagiul complet de cotizare, adică, 60:20=3.
În perioada septembrie 2020 – august 2021, când valoarea punctului de pensie este estimată la 1775 lei, cuantumul pensiei brute se obține prin înmulțirea punctajului mediu anual (3) cu valoarea punctului de pensie(1775), adică, 3 X 1775 =5325 lei. Menționez că, acest interval septembrie 2020-august 2021 este ultima perioadă când pensiile se calculează în baza actualei Legii 263/2010, după care noțiunea „punctaj mediu anual” dispare, fiind înlocuită, mascat, în textul noii legii a pensiilor (Legea nr. 127/2019) de noțiunea „valoarea punctului de referință” (v.p.r.) „inventat” după cum spunea, într-o emisiune tv, doamna Lia Olguța Vasilescu.
La 1 septembrie 2021, când intră în vigoare Legea nr. 127/2019, calculul pensiilor se realizează prin noua formulă, având ca elemente numărul total de puncte realizate de pensionari și valoarea punctului de referință obținut prin împărțirea valorii punctului de pensie de 1875 lei (estimat la 1 septembrie 2021) la stagiul de cotizare de 25, se obține 75. Având cele două elemente, pensia brută se va obține prin înmulțirea numărului total de puncte (60) cu valoarea punctului de referință (75), respectiv : 60 X 75 = 4500 lei.
Se observă foarte clar că pensia de 4500 lei, obținută prin noua formulă, este mai mică cu 825 lei față de 5325 lei pensie obținută în conformitate cu actuala formulă din Legea 263/2010. Mai mult de atât, pe actuala formulă de calcul, la valoarea punctului de pensie de 1875 lei, pensionarul ar avea o pensie brută de 5625 lei, deci, pierderea este și mai mare, adică 4500-5625=1125 lei.
Prin urmare, pensionarul va avea pensia blocată din august 2021 până când valoarea punctului de referință va permite majorarea pensiei față de cea din august 2021. Pierderile cumulate, timp de câțiva ani, nu vor fi recuperate niciodată. Asta pentru că pensia pornește cu un handicap iremediabil, având ca efect, continuu, pierderi de bani ce se măresc de la an la an.
Domnule Budăi, cu același respect pe care-l aveți față de „părinții și bunicii noștri” mă adresez dvs. prin întrebarea ce vă aparține „dacă nu se majorează, nu înseamnă tot tăieri de venituri ???”
În concluzie, cât de simplu este să înțelegi demonstrația făcută, tot atât de simplu, de către domnul Vîlceanu, prin exemplul dat, în sensul în care pensia devine mai mică dacă împarți același număr de puncte la 25, față de cea rezultată prin împărțire la 20. Păi despre asta este vorba și în cele expuse mai sus, pe larg, asta pentru a înțelege și ministrul demis al Muncii și manipulatorii care sunt în stare să demonstreze că albul este negru, aducând argument zăpada, ținându-le isonul în permanență moderatorii de emisiuni a unor televiziuni pe placul extraordinarului „dibaci” domn, Budăi Marius.
Petre Lungoci
Sa imparta punctul de pensie la 20 , 1875/20= 93,75 , 93,75x 60 = 5625 . Ceva imi spune ca aceasta lege nu se va aplica si punctul de pensie ramine 1265 .
https://www.facebook.com/sorin.nemes.9/videos/3097467030327922/