Video. Se deschide drumul Universității din Petroșani în pregătirea studenților în domeniul bateriilor
Așa cum Jurnalul Văii Jiului a anunțat încă de la începutul lunii mai, conducerea Universității din Petroșani dorește să acrediteze un masterat în domeniul energetic.
În acest sens, rectorul Universității din Petroșani, Sorin Radu, a fost prezent la semnarea Memorandumului de Înțelegere între Guvernul României, prin Ministerul Economiei și Ministerul Educației, și EIT InnoEnergy. La eveniment a fost prezent și premierul Nicolae Ciucă.
”Semnarea acestui Memorandum de Înțelegere deschide noi perspective de angajabilitate și reconversie profesională pentru județul Hunedoara. Pentru Universitatea din Petroșani este o nouă oportunitate, de a intra în elita universităților care pregătesc specialiști în domeniul construcției, proiectării și realizării bateriilor pentru automobilele electrice. Este o provocare care înseamnă alinierea Universității la meseriile și la viitoarele profesii, atat de căutate în mediul european în anii care urmează! Împreună cu colegii din Universitatea din Petroșani vom pregăti specialiștii de care are nevoie nu numai România, ci întreaga Europă. Acești specialiști care vor fi competitivi oriunde vor profesa, indiferent dacă va fi la nivel local, național sau internațional. Vom dori să facem aceste specializări în asa fel încât studenții noștri să parcurgă măcar un an într-o altă universitate europeană care va fi specializată în construcția și producerea bateriilor din industria auto”, a declarat rectorul Universității din Petroșani, Sorin Radu, după eveniment.
Conform Memorandumului, Guvernul României și EIT InnoEnergy vor colabora pentru realizarea și implementarea unei strategii naționale pentru baterii, care va activa ecosistemul românesc de baterii, promovând o dezvoltare accelerata a acestuia. Pentru a depăși deficitul de competențe existente în acest domeniu, Memorandumul de Înțelegere conturează angajamentul de a crea o nouă rețea de formare și educație care va perfecționa sau recalifica aproximativ 20.000 de persoane în acest domeniu, în următorii patru ani.
„Până în 2025, proiectele legate de baterii vor crea între trei și patru milioane de locuri de muncă directe și indirecte, ceea ce înseamnă că aproximativ 800.000 de lucrători din Europa vor fi recalificați și perfecționați cu expertiză specifică bateriilor. Este nevoie de un efort considerabil și sunt încântat de faptul că Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) a reușit să răspundă cu succes nevoilor de formare în țări precum Franța, Spania, Ungaria, iar acum și România. Pentru a crea o lume mai sustenabilă, îmbunătățind în același timp securitatea energetică europeană, trebuie să construim capacitățile, competențele și investițiile în inovare care să ne permită să realizăm acest lucru”, a declarat Diego Pavía, CEO EIT InnoEnergy.
Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) este un program de referință conceput pentru a perfecționa forța de muncă din întregul lanț valoric european al bateriilor și va fi lansată în România, cu un accent deosebit pe regiunile care beneficiază de Fondul European pentru o tranziție justă, (Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați). În plus, se vor forma parteneriate cu mai multe universități din România pentru a introduce noi programe de licență și masterat pentru studenți.
A.I.
Citește și Master în ”Consum și de producția responsabilă de energie”, la Petroșani