Winkler: Fondurile europene trebuie realocate
Fondurile europene destinate României trebuie realocate în vederea unei utilizări mai eficiente, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler, în cadrul conferinței organizată de Gruparea Europeană de Cooperare Teritorială (GECT) ”Poarta către Europa. El a adăugat că UDMR militează pentru salvgardarea finanțării Politicii Agricole Comune (PAC) și a Politicii de Coeziune, deoarece finanțările aferente acestor două mari politici ale UE slujesc interesele comunităților locale din Transilvania.
”Pentru UDMR, salvgardarea finanțării PAC și a Politicii de Coeziune, este o prioritate. Doar astfel UE va continua să sprijine proiectele de dezvoltare ale administrațiilor locale, ale fermierilor, IMM-urilor, adică va susține cadrul financiar necesar dezvoltării comunităților locale”, a declarat europarlamentarul, care, în context, a subliniat și importanța colaborării transfrontaliere. Winkler și-a exprimat speranța că România va adera în curând la spațiul Schengen, iar atunci cooperările de acest gen vor deveni mai accesibile, servind planurilor comune de dezvoltare pentru localitățile transfrontaliere.
Iuliu Winkler s-a referit și la absorbția de fonduri europene, care, în România, are de suferit. ”În privința absorbției de fonduri europene mai avem multe de făcut, perfomanța generală a României fiind modestă. Ar fi trebuit să folosim în mai mare măsura posibilitatea de a realoca fondurile din diferite programe operaționale, soluție oferită de Comisia Europeană conform principiului flexibilității. În perioada 2007-2013, România nu a reușit să folosească 2 miliarde de euro din cele 20 de miliarde de euro disponibile prin Politica de Coeziune. Această sumă s-a pierdut îndeosebi la capitolele POS Transport și POS Mediu, acestea fiind și cele mai centralizate programe operaționale sectoriale. Programul Operațional Regional – POR este cel mai descentralizat, dar a avut și cele mai bune rezultate privind utilizarea fondurilor europene. Dacă guvernul ar fi decis din timp că realoce fondurile europene disponibile, atunci fiecare județ din România ar fi putut cheltui încă 50 de milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților locale. Cred că, acum, suntem în aceeași situație ca în urmă cu 7 ani. Ar fi bine ca guvernul să înceapă să se gândească cum poate realoca cât mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea locală”, a precizat Iuliu Winkler.
GECT ”Poarta către Europa” este rezultatul parteneriatului între Ungaria și România, care implică aproximativ 88.000 de locuitori într-o zonă de 808,78 km². În cadrul GECT ”Poarta către Europa” activează 21 de administrații locale și județene din Ungaria și 16 din România.
N.T.