Winkler: ”Sărăcia și excluziunea socială în România nu sunt în scădere, ci în creștere”
UDMR se pronunță pentru disciplină fiscală, pentru stoparea experimentelor din domeniul fiscal și pentru construirea unei politici fiscale credibile și predictibile, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler, președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR.
”Sperăm că schimbarea guvernului și schimbarea ministrului de Finanțe va însemna și încheierea așa-zisei revoluții fiscale. (…) În 2017, am asistat la o parodie de politică fiscală”, a declarat europarlamentarul, criticând măsurile, modificările și incoerența legislativă din domeniul fiscal.
Deputatul european a spus că ”parodia din domeniul fiscal” a afectat toate categoriile sociale, dar și mediul de afaceri. ”Companiile nu au putut la finalul anului trecut să-și facă bugetul de venituri și cheltuieli pentru că nu au știut pe ce lege trebuie să-l facă. Nu s-a știut dacă ai split TVA, dacă ai impozit pe gospodărie. (…) O dovadă că mediul de afaceri a suferit este faptul că am avut 8.257 de proceduri de insolvență în anul 2017. Aceasta cifră semnifică o creștere față de anul precedent. (…) Acest lucru înseamnă că aceste companii desființează locuri de muncă, înseamnă că nu-și plătesc facturile către furnizori, care evident generează reacții în lanț. (…)”, a arătat Winkler, subliniind că numărul insolvențelor din România este dublu față de restul statelor din Europa Centrală și de Est.
El s-a referit și la faptul că lipsa forței de muncă este o altă problemă extrem de serioasă cu care se confruntă companiile, multe anunțând deja că din acest motiv sunt nevoite să își închidă activitatea.
În context, deputatul european a amintit că UDMR este extrem de preocupată de eradicare sărăciei și creșterea nivelului de trai. ”În România, sărăcia și excluziunea socială sunt probleme extrem de serioase. Din păcate, sărăcia și excluziunea socială în România nu sunt în scădere, ci în creștere. România este cea mai inegală țară din UE. Persoanele cele mai sărace din România au venituri de 7,2 ori mai mici decât cele mai bogate persoane din țara noastră”, a afirmat Winkler.
Iuliu Winkler susține că UDMR își dorește o creștere economică sustenabilă, care să nu se bazeze preponderent pe consum, așa cum se întâmplă în prezent, ci care să se fundamenteze pe investiții. ”UDMR se pronunță pentru un model de creștere economică bazat pe investiții în infrastructură și capital uman”, a subliniat deputatul european, care și-a exprimat ”nădejdea” că noul guvern de la București va găsi soluțiile pentru stoparea degringoladei fiscale.
A.I.